Choď na obsah Choď na menu
 


Dopisy od mrtvého

11. 1. 2021

bmid_dopisy-od-mrtveho-xg5-441154.jpg

Dopisy od mrtvého Steve Robinson

POUZE MUŽ ODHODLANÝ OBĚTOVAT VŠE MŮŽE ROZLUŠTIT DOPISY OD MRTVÉHO…

Když je genealog Jefferson Tayte najat, aby prokázal totožnost černé ovce v rodokmenu svého klienta, je vzápětí zatažen do vyšetřování vraždy. K dispozici přitom nemá víc než sto padesát let starý dopis a stopu vedoucí k legendárnímu rubínu, jenž zmizel před dávnými generacemi.

Poté, co se k němu za záhadných okolností dostanou další dopisy, odkryje Tayte staletí starý příběh chamtivosti, vraždy a zakázané lásky, který ho ze skotské Vysočiny nakonec zavede do sluncem prozářené koloniální Indie.

V historii Džajpuru je totiž pohřbeno temné tajemství, prosycené zradou a skandálem. Proč má ale tak smrtící důsledky pro současnost? Dokáže Tayte najít ztracený rubín a zabránit dalším vraždám, než bude příliš pozdě?

(Mystery Press, 2020 

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ 

 Siedmy prípad genealóga Jeffersona Taytea. Opäť dve dejové linky: súčasná a historická. Súčasná dejová línia vedie Taytea tento raz na sever. Nová zákazka, ktorá má zmeniť jeho v podstatne nudný začiatok novej kariéry po tom, čo sa usadil s Jean v Anglicku, ho tento raz zaveje do Škótska. Čaká ho atmosféra starého škótskeho hradu, ktorý zažil aj lepšie časy. Prostredie aj okolnosti zvádza k podobnosti s dobrou anglickou detektívkou z vidieka, kde sa nečakane objavujú mŕtvi. Áno, aj tu to tak je.

 Historická línia sa odohráva v Indii. Obsahuje v sebe aj romantiku, no je to romantika s nie šťastným koncom. Vytvára sa tu vzťahový trojuholník – miestodržiteľova dcéra Arabella, mladý kavalierista Nareš Bharát Singh, kapitán Donnan Fraser. Kapitán Fraser je o sobáši dohodnutý s Arabelliným otcom sirom Johnom Christiem, no nikto z nich neráta s iskrou, ktorá preskočí medzi Arabellou a mladým domorodcom. Arabella prichádza do Indie s matkou lady Elspeth, pričom spoločníčku im robí Jane Hardwicková, ktorá v Indii vyrástla. Na ceste do Džajpuru, kde sídli Arabellin otec, ich však prepadnú a miestodržiteľovu dcéru sa pokúsia uniesť. Únosu zabráni práve Nareš Singh. Tento príbeh sa odkrýva prostredníctvom listov Jane Hardwickovej.

 O listoch sa JT dozvedá od svojho nového klienta Damiana Sinclaira, ktorý sa pokúša nájsť totožnosť svojho pra-pra-prastarého otca, pri ktorom by mali pomôcť práve listy od pratety Jane. Pravým dôvodom odkrytia obsahu listov je však viera, že by mohli viesť k nájdeniu strateného rubínu Krv Rádžputany, ktorý všetci považujú za legendu. Doterajšie pátranie v Sinclairovej rodine viedlo do slepej uličky. Listy navyše zmizli. Okrem jedného. To, čo sa JT dozvedá hneď na úvod, je, že s hľadaním je spojených niekoľko úmrtí. V prvom rade smrť Damianovho brata Jamieho, ktorú polícia uzavrela ako nehodu. Tesne pred stretnutím s ďalším členom rodiny, doktorom Durmondom, nájdu lekára rovnako mŕtveho... a objaví sa druhý Janin list. JT tak zvažuje, či v pátraní pokračovať. Dnes už totiž má o čo prísť. Ostáva však veľa nezodpovedaných otázok a on nerád odchádza od nedokončenej práce. Povráva sa, že ochranou rubínu bola poverená skupina Rádžputov, ktorý ho mali vrátiť na pôvodné miesto a Sinclaire verí, že sa práve členovia tejto skupiny ponevierajú okolo sídla Drumarthen. Navyše, v rodine, ktorú JT poznáva, vládnu napäté vzťahy.

 Z kapitána Frasera sa vykľuje násilník a z kavalieristu Nareša korunný princ, brat maharadžu, ale ten rovnako ako Arabella má dávno dohodnuté manželstvo. Podľa Jane ich láska nespeje k dobrému koncu. Zamilovaný pár sa rozhodne utiecť, pretože postoj Britov k domorodcom je dešpektný a ani maharadžovi nie je po vôli, že by sa jeho brat spojil so ženou mimo dohody. Jane Hardwicková sa snaží byť Arabelle priateľkou a pomáha jej, lebo toto dievča je jej ako dcéra. Jej matka už dávno podľahla vplyvu ópia a stráca kontakt s realitou, čo vzťah medzi Jane a Arabellou len posilňuje. Dohoda o úteku je stanovená. Kapitán Fraser je poverený zbaviť oblasť banditov. Je náhoda, že Nareša prepadli banditi práve v čase, keď mal s Arabellou utiecť a že masaker v ich dúpäti, ktorý viedol Fraser, viedol k zhabaniu majetku, ktorý mal Nareš pri sebe, pričom jeho súčasťou je aj veľký rubín? A boli ľudia, ktorí museli zomrieť, skutočne banditmi? Kto nesie skutočnú vinu za smrť korunného princa? Ďalšia tragédia na seba nenechá dlho čakať. Arabella milencovu smrť neunesie. Jej následný čin spustí ďalšie tragické udalosti. Kam však zmizol červený kameň?

 V Sinclairovej rodine dochádza k ďalším vraždám a po každej sa k Tayteovi dostane ďalší stratený list od Jane. Detektív Ross je v slepej uličke. Podozrivých je veľa. Na povrch vychádzajú roztržky medzi Sinclairom a Fraserovcami. Všetci majú motív získať rubín. A svoj motív na nenávisť má aj Sinclairov sluha Murray. JT hľadá dôvody pokračovať – okrem toho, že chce vedieť, ako sa vyvíjal príbeh v Indii a objasniť prepojenie medzi Sinclairom a Fraserovcami, chce pomôcť aj rozpliesť záhadu rubínu a vyriešiť pozadie niekoľkých násilných činov, ktoré viedli k vraždám. Krv Rádžputany je nakoniec poriadne krvavý rubín, vzhľadom na počet mŕtvych, ktorí sa okolo neho kopia. V istých momentoch robia udalosti z Taytea bezmocného, hoci odhaľuje prekvapivé skutočnosti a prepojenia. Kto mu zanecháva listy a kto vraždí? Naozaj sa ocitol pod jednou strechou s vrahom? Komu môže veriť? Skutočne sa v listoch Jane Hardwickovej nachádza vodítko, ktoré znamená nájdenie rubínu? Skutočne tomu uverili ďalšie generácie Sinclairových predkov, čo viedlo k ďalším tragédiám? Aké ďalšie nekalosti spôsobí spor medzi dvoma rodinami a kam až siaha chamtivosť ich členov?

 Na Tayteove kolieska v hlave pokiaľ ide o genealogickú záhadu sme si už zvykli. Bystrosť mu nechýba ani v tomto rodinne zamotanom prípade. Aj tento Tayteov prípad sa číta dobre, vďaka dobre vystavanému príbehu. S dobrou dávkou napätia na správnom mieste. Aj s ohrozením, s ktorým pri JT tak akosi už čitateľ ráta. Historická časť príbehov má v sebe istú dávku afektu a naivity, aj istej strojenosti, no to neprekáža tomu, že čitateľ chce odhaliť jeho pokračovanie. Osobne si myslím, že je to nateraz dôstojné zakončenie tejto genealogickej série. Ktovie, či sa k nej autor niekedy vráti. Nakoniec, záver tomu necháva istý priestor.

-sa

 

 

Kniha je súčasťou série s názvom The Jefferson Tayte Genealogical Mystery Series:

1. In The Blood (2014) - Stopy v krvi

2. To The Grave (2014) - Hluboký hrob

3. The Last Queen of England (2014) - Poslední anglická královna

4. The Lost Empress (2014) - Ztracená vládkyně

5. Kindred (2016) - Spříznění

6. Dying Game (2017) - Smrtící hry 

7. Letters from The Dead (2018) - Dopisy od mrtvého